#MozKopdarJKT: #FoxYeah Jakarta

To celebrate the latest Firefox update we are creating a campaign that helps fans of Firefox invite the people in their networks to download Firefox. You can find events all around the world with hashtag #FoxYeah for this occasion.

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

In Indonesia, we did in 5 cities: Jakarta, Bandung, Semarang, Madura, and Sinjai. In this post, I will write about the #Foxyeah event in Jakarta. We have mozillians meetup regularly in Jakarta. Like once in two or three months, we organize #MozKopdarJKT event. And this time, #MozKopdarJKT felt so different with #FoxYeah.

#MozKopdarJKT - #FoxYeah : Registration Table

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

For the first time, finally, we held our event at Jakarta Digital Valley, Menara Multimedia fl.6 – Kebon Sirih. Thanks to Jakarta Digital Valley (JakDiVa) and DBB Accelerator for the venue.

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

#MozKopdarJKT started with introduction with each attendees, and I start to explain about what’s new in Firefox 38, such as Pocket Integration and Firefox Hello with tab sharing.

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

A new integration with the popular save-it-for-later service Pocket will allow Firefox users to save articles, videos and more right from Firefox. A user can retrieve saved content by clicking on the Pocket icon in Firefox or by installing the Pocket app on their smartphone or tablet. You can access Pocket through your Firefox account.

Pocket Integration
Pocket Integration

We’ve also added tab sharing to Firefox Hello, our WebRTC based video communication platform that allows a user to converse without downloading software or creating an account. Just start a conversation, send your friend a link and ask them to click it. The addition of tab sharing provides users with the ability to share content while chatting on video.

Firefox Hello with tab sharing
Firefox Hello with tab sharing

After my presentation, Rizki Ariestiyansyah, our new Indonesian Rep, spoke about how Firefox gives you choice and control, also how Firefox gives you tools for transparency. And of course, along with the demonstration for duckduckgo, forget button, private browsing, Do Not Track, lightbeam, showing the open code and the process, etc.

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

Next, William Quiviger as Global Community Manager for Mozilla, sharing about the Participation at Mozilla, which is very interesting to learn.

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

Dian Ina and Eriska got a chance to share about Mozilla Club that night. More about Mozilla Club, you can check here.

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

The coolest thing that will be launch next month, Webmaker App for Android. Arief Bayu introduce a glimpse of Webmaker App for Android with some app demo.

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

At the end of the event, Yofie Setiawan launched our new community website. Yes, it is new and fresh! Please check it out at http://www.mozilla.or.id/ :) Thanks to Yofie for the big effort in redesigning and rebuilding our beloved community website :)

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

mozilla.or.id

And of course, the group photo!

#MozKopdarJKT - #FoxYeah

..and enjoy this! ;)


Thank you XNAWorld for the awesome video :)

Next Destination, Singapore?

Bila ditanya, negara apa yang paling sering dikunjungi oleh orang-orang di Indonesia? Kebanyakan jawaban yang saya temukan adalah Singapura. Kenapa? Alasannya bermacam-macam, misalnya karena jarak yang lebih dekat, karena tiket promo yang murah, atau karena transit dalam perjalanan yang lebih jauh.

Saya pun udah tak bisa lagi menghitung berapa kali menginjakkan kaki di negara singa tersebut. Sejak tahun 2001, Singapura termasuk negara yang paling sering dikunjungi, untuk liburan, ada acara khusus, atau hanya sekedar transit saja.

Moment paling dekat ke Singapura, ya ikutan FOSSAsia 2015 bersama teman-teman Mozillians lainnya, beberapa waktu yang lalu. Acara FOSSAsia ini adalah acara kumpul-kumpul plus seminar untuk para pengguna open source yang berdomisili di Asia. Selain ikutan acara tersebut, tentu saja ya jalan-jalan!! Sekalian menjadi guide untuk Nhie yang baru pertama kali mendapat cap di paspornya, alias pertama kali :D

Webmaking in Public Space session
Webmaking in Public Space session @ FOSS Asia 2015
Mozilla Booth @ FOSS Asia 2015
Mozilla Booth @ FOSS Asia 2015

Untuk jalan-jalan, ikutan acara, tentunya perlu foto-foto dan posting ke media sosial dong. Selain live report, juga postingan-postingan yang membuat orang lain pada sirik hihihi. Dan posting-posting kayak gitu perlu koneksi internet dong. Kalau lagi pas ada acara sih enak, karena bisa mengandalkan wifi gedung.

Selain buat posting, tentu saja jika ada koneksi internet, bisa membantu untuk survive di negara orang supaya nggak nyasar.

Rame-rame mencoba Martabak Rusa di Arab Street
Rame-rame mencoba Martabak Rusa di Arab Street
Kalau udah foto di sini, katanya sah udah ke Singapura :))
Kalau udah foto di sini, katanya sah udah ke Singapura :))

Untuk punya koneksi internet setiap saat, ada beberapa macam pilihan. Pakai simcard lokal, atau international roaming. Nah, kebetulan, untuk Singapura, Telkomsel baru saja mengadakan promo paket international roaming khusus untuk Singapura. Mulai dari 50 ribu rupiah, 200Mb untuk internet seharian selama di Singapura tanpa harus mengubah settingan di gadget. Promo ini berlaku mulai 28 April 2015 untuk seluruh pelanggan simPATI, kartu As, Loop dan KartuHalo, loh.

Karena saya menggunakan KartuHalo alias pasca bayar, tentunya ini pilihan paling oke, untuk mencegah tagihan melonjak dan jebol. Ini penting. Kenapa? Untuk mencegah terjadinya kejutan akhir bulan dengan membaca tagihan hehe. Istilah kerennya, “no bill shock.”

*266#
*266#

Dan adanya paket ini, sangat memudahkan pelanggan, karena tidak perlu ke grapari untuk setting hp serta laporan untuk membuka fitur international roaming. Dan ternyata, tarif international roaming ini sebenarnya setara dengan tarif operator lokal, lho.

Gimana caranya? Yang pasti ini khusus untuk operator Telkomsel, lalu hubungi *266# atau +628110000333 (bebas biaya) dari luar negeri. Untuk yang membutuhkan koneksi internet saja, cukup berlangganan paket internet kemudian lamanya hari disesuaikan dengan kebutuhan. Untuk yang butuh telpon atau sms, selain koneksi internet saja, dapat berlangganan paket 3in1 (telepon, sms, internet), yang berlaku di seluruh operator Singapore dengan tarif hemat sampai dengan 90%.

Mozillians @ FOSS Asia 2015
Mozillians @ FOSS Asia 2015

Jadi, kapan ke Singapura lagi?

Webmaker App Launch Meeting

June 14th, 2015. Mozillians, Reps, Webmaker Mentor, FSAs gathered at Ibis Tamarin Hotel – KH Wahid Hasyim, Jakarta. A special training about Webmaker App for Android was held in that place, and all the attendees have to prepare for the Webmaker App for Android launch within a few weeks. William Quiviger came to Jakarta to teach us in this training.

Planning Workshop
Planning Workshop
Webmaker App GTM Meeting
Planning Workshop

Mozilla Foundation believe the Web is at its best when all users can participate and create. With that goal, the Mozilla Foundation is excited to launch two new initiatives:

  • The all-new Webmaker: a free, open source platform that is simple, fun and a key building block for understanding the Web. Emerging from beta in June.
  • Mozilla Clubs: an opportunity for makers, mentors and learners to meet regularly to learn the mechanics, culture and citizenship of the Web together.

Together, these two initiatives aim to empower people everywhere to actively shape — not just passively use — the Web.

Mozilla Foundation set out in 2015 to reinvent Webmaker as a single product that would appeal to a mass market of makers and serve as a simple entry point for learning basic Web literacy.

The All-new Webmaker App
Mozilla’s first user-generated content platform with fun at its core. Combining the participatory spirit of the Web with a focus on local community and content, we’ve built a tool that allows anyone the opportunity to elevate their skills from Web user to Webmaker.

Key features include:

  • Unique & flexible content creation
  • Easy to use & fun
  • Locale-based discovery gallery
  • Built-in sharing
  • Available in 5 languages (and growing)
  • Remixable content to inspire peer-to-peer creativity
  • Connectivity to community of fellow web makers
  • Embedded with “lego-like” learning opportunities
  • Free, open-source, and independent

Webmaker is for anyone who has a mobile device and is looking for a creative, fun and unique way to tell their create, discover and share content on the Web.

Mozilla Clubs
Mozilla Clubs are groups of learners guided by a club captain who meet regularly to learn the mechanics, culture and citizenship of the web to foster innovation and collaboration on the open Web.

20140614-DSC01620

15808995580_17b28a6047_z

A Mozilla Club will:

  • Teach how to read, write and participate on the web using participatory learning, rather than listening and watching.
  • Develop the digital skills and leadership of its learners while contributing to a global community of peers.
  • Empower learners through purposeful making, reflective learning, and meaningful action with and on the Web.

A Mozilla Club must:

  • Meet regularly and on an ongoing basis
  • Have at least one Club Captain who organizes the group, and guides the learning and adds the club to the map.
  • Commit to the mission of spreading Web literacy with Mozilla.

Launch in Indonesia
In order to launch the Webmaker App for Android in Indonesia, we have so many homework to make it happen. Localization, create contents, school visits, campus visits, Mozilla clubs, finding Mozilla club captains, etc.

Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop
Planning Workshop: Group Photo
Planning Workshop: Group Photo

And we ended the day with Satay Party and Karaoke :P
Photos from Rizky Ariestiyansyah, Yofie Setiawan and Diky Arga. More photos at Rizky Ariestiyansyah’s Flickr album.

Visit to SMK Assalaam – Kab. Bandung

Several weeks ago, we got an e-mail from one of the teacher at SMK Assalam – Kab. Bandung. In his e-mail, he wants Mozilla Indonesia come and visit his school in Kabupaten Bandung. After exchanging some e-mails and texts, finally we can decide when to visit the school, on May 30th, 2015, after Festival TIK 2015 in Bandung.

SMK Assalam is one of the vocational schools in Indonesia, with a competency expertise Lightweight Vehicle Engineering (Automotive Engineering Four-Wheeled and two), Motorcycle Engineering (Mechanical Automotive Wheels Two and Four Wheels), and Computer Engineering and Information Technology with a curriculum which refers to industry and official curriculum. The school itself is 1 hour driving from the central of Bandung City, located at Cibaduyut Raya street.

Me, Fauzan Alfi, Muhammad Fadhil, Rizky Ariestiyansyah, Shinta Setiawan, Budiman, and Eriska Triana are visiting the school, and met the principal, teachers, students of SMK Assalaam.

Students from SMK Assalaam - Kab. Bandung
Students from SMK Assalaam – Kab. Bandung
Explaining about Mozilla to the principal and teachers
Explaining about Mozilla to the principal and teachers

I shared all the things about Mozilla community and Mozilla projects to the principal and teachers of SMK Assalaam, Fauzan shared all about FirefoxOS, Webmaker and Mozilla Club. It seems that the principal and teachers of SMK Assalaam are interested with Mozilla Club program.

Reps and Mozillians are visiting SMK Assalaam - Kab. Bandung
Reps and Mozillians are visiting SMK Assalaam – Kab. Bandung
Reps and Mozillians are visiting SMK Assalaam - Kab. Bandung
Reps and Mozillians are visiting SMK Assalaam – Kab. Bandung

We also got a chance to walk around the school, visiting the lab and the class room, meet with the students.

18541478801_dabe2a1bfc_z
Visiting the lab
Visitng the lab
Visiting the lab
Students at SMK Assalaam
Students at SMK Assalaam
The computer lab in SMK Assalaam
The computer lab in SMK Assalaam

After all the chat and discussions, we are hoping the SMK Assalaam soon will be one of our Mozilla Clubs in Indonesia.

17918521223_d56f3b60ff_z

See the photos for this visit at Rizky Ariestiyansyah’s flickr album.

External links:
Visit to SMK Assalaam Bandung
Mozilla Indonesia has been Visited SMK Assalam at Bandung District

Mencoba Dolce Gusto di Klinik

Sudah lama saya melihat mesin kopi Nescafe Dolce Gusto yang dijual di beberapa tempat, di Jakarta. Ketika berkunjung ke kantor teman saya untuk ikutan Webmaker Mentor Training, ternyata di kantornya ada mesin kopi yang desainnya unik ini. Langsung saja saya mencoba menggunakannya dan saat itu juga makin naksir mesin yang fantastis ini.

Dolce Gusto di HHDC Clinic
Kurang lebih beberapa minggu yang lalu, mesin Dolce Gusto ini nangkring di klinik tempat saya bekerja, yaitu HHDC Clinic. Ternyata bu bos sedang berbaik hati menyediakan mesin kopi bagi para staf dan dokter gigi di HHDC Clinic yang sebagian besar pecandu kopi. Bahkan, pasien yang sedang menunggu giliran diperiksa pun, dapat menikmati mesin yang oke banget ini.

Nescafe Dolce Gusto
Staf HHDC Clinic lagi nyobain Nescafe Dolce Gusto

Melihat hal ini, saya senang luar biasa. Ah, produk Dolce Gusto ini merupakan salah satu dari wishlist selama ini. Dan ternyata, tidak perlu repot seperti mesin kopi lainnya, jenis kopi yang digunakan dikemas dalam kapsul, yang siap digunakan langsung.

Kapsul Dolce Gusto ada bermacam-macam. Cappucino, Mocha, Espresso, Café au Lait, Grande Intenso, dan lain-lain. Selain produk kopi, ada juga yang non-coffee yaitu Milo, Green Tea Latte dan Nestea Peach. Salah satu rekan sekerja saya sampai bercanda, jangan-jangan beberapa bulan lagi kita bisa bikin café di samping klinik, yang menyediakan berbagai macam minuman. Hahaha ^o^

Satu box kapsul Dolce Gusto biasanya berisi 16 kapsul. Dan tergantung dari jenis minumannya, contohnya untuk segelas Café au Lait hanya butuh 1 kapsul, dan untuk segelas Cappucino atau Green Tea Latte butuh 2 kapsul yang terdiri dari kopi/tehnya dan latte. Biasanya saya minum kopi di sore hari, maka saya hanya butuh 1 kapsul sehari. Untuk minuman Café au Lait bisa menghabiskan 2 box dalam sebulan. Dan untuk minuman yang membutuhkan 2 kapsul seperti Cappucino, bisa menghabiskan 4 box dalam sebulan. Balik lagi sih, tergantung kebiasaan minum kita ^.^

Pop Up Cafe Dolce Gusto @ Lotte Avenue
Pop Up Cafe Dolce Gusto @ Lotte Avenue

Sayangnya, tidak mudah menemukan berbagai macam kapsul Dolce Gusto. Saya mencoba mencari kapsul yang non-coffee, kebanyakan yang terlihat adalah Milo. Green Tea Latte, apalagi Nestea Peach, cukup sulit ditemukan. Lalu tempat pembelian pun masih terbatas.

Oh iya, mesin Dolce Gusto yang di klinik saya adalah yang Genio. Ada lagi yang bentuknya seperti lingkaran, yaitu Circolo. Sebenarnya fungsinya sih sama saja, yang membedakan hanya kapasitas airnya saja.

Well, begitu sekilas tentang si mesin kopi yang keren banget ini. Kalau kalian ke klinik, boleh banget kok ikut menikmati kopi atau susu ala Dolce Gusto ^.^

photo_2015-06-02_09-07-56

East Side Gallery

Grafiti adalah coretan-coretan pada dinding yang menggunakan komposisi warna, garis, bentuk, dan volume untuk menuliskan kata, simbol, atau kalimat tertentu. Alat yang digunakan pada masa kini biasanya cat semprot kaleng. Sebelum cat semprot tersedia, grafiti umumnya dibuat dengan sapuan cat menggunakan kuas atau kapur.(Wikipedia)

East Side Gallery - Berlin
East Side Gallery – Berlin

Di Berlin, grafiti memenuhi sepanjang 1,3 km dari tembok Berlin, yang terletak di dekat pusat Berlin. The East Side Gallery merupakan peringatan internasional untuk kebebasan.

East Side Gallery - Berlin
East Side Gallery – Berlin
East Side Gallery - Berlin
East Side Gallery – Berlin

Galeri terbuka dan terpanjang di dunia ini, terdiri dari 105 lukisan karya seniman dari 21 negara yang berbeda, dicat pada tahun 1990 di sisi timur Tembok Berlin. Tepat setelah jatuhnya Tembok Berlin, dan dengan menggunakan berbagai cara seni, para seniman mengomentari peristiwa politik yang terjadi pada tahun 1989 dan 1990.

East Side Gallery - Berlin
East Side Gallery – Berlin

Dua-pertiga dari lukisan yang rusak parah oleh erosi, grafiti, dan vandalisme. Sepertiga telah dikembalikan oleh sebuah organisasi non-profit yang mulai bekerja pada tahun 2000. Tujuan dari organisasi ini adalah restorasi akhirnya dan pelestarian semua lukisan. Restorasi penuh, terutama dari bagian tengah, diproyeksikan untuk tahun 2008. Perbaikan dimulai pada Mei 2009.

Deb dan Ioana. East Side Gallery - Berlin.
Deb dan Ioana. East Side Gallery – Berlin.
Selain gambar-gambar, ada juga cermin di East Side Gallery - Berlin.
Selain gambar-gambar, ada juga cermin di East Side Gallery – Berlin.
Salah satu pintu yang digunakan untuk menyeberang Tembok Berlin pada saat Jerman Barat dan Jerman Timur masih terpisah.
Salah satu pintu yang digunakan untuk menyeberang Tembok Berlin pada saat Jerman Barat dan Jerman Timur masih terpisah. Sekarang

Lukisan-lukisan di East Side Gallery mendokumentasikan masa perubahan dan mengungkapkan euforia dan harapan besar untuk lebih baik, masa depan yang penuh kebebasan untuk semua orang di dunia.

The East Side Gallery tidak hanya simbol harapan dan persahabatan, tetapi juga kebebasan, terutama bagi para seniman.

Saya, Deb, dan Ioana di East Side Gallery - Berlin.
Saya, Deb, dan Ioana di East Side Gallery – Berlin.

Internet of Things

Internet of Things (IOT) adalah jaringan objek fisik atau “hal-hal” tertanam dengan elektronik, perangkat lunak, sensor dan konektivitas untuk memungkinkannya untuk mencapai nilai yang lebih besar dan layanan dengan bertukar data dengan produsen, operator dan / atau perangkat lain yang terhubung. Setiap hal yang unik diidentifikasi melalui sistem komputasi tertanam tetapi mampu beroperasi dalam infrastruktur internet yang ada.

Continue reading Internet of Things

#WikuFest4 : Creative World

For the third consecutive time, Mozilla Indonesia participated in Wikusama Festival (WikuFest), SMK Telkom Malang, on the 30–31 January 2015. In 2013 and 2014, Mozilla Indonesia also participated on the same event.

This year’s WikuFest speakers from Mozilla Indonesia are: Arief Bayu Purwanto, Irayani Queencyputri (Rara), Fauzan Alfi, Muhammad Fadhil, and Rizki Dwi Kelimutu (FSA Univ. Dian Nuswantoro).

Mozilla Indonesia at #WikuFest4
Mozilla Indonesia at #WikuFest4

What is WikuFest? According to their site, Wikusama Festival is an annual event held by Ikatan Alumni Wikusama (Wikusama Alumni League), a two-day seminar with speakers from SMK Telkom Malang alumni, whom has proven their track record in the ICT industry.

#WikuFest4
#WikuFest4

Just like last year, WikuFest provided parallel classes that students of SMK Telkom Malang could participate in. Although students from the 11th and 12th grade could join the classes, the 10th graders were expected to only join the event as volunteers.

Wall of Dreams #WikuFest4
Wall of Dreams #WikuFest4

This year’s class from Mozilla was quite varied. There was a four-hour Maker Party hosted by Fauzan and Fadhil, and two sessions of workshop on Support Mozilla (SuMo) sprint hosted by Kelimutu. Arief, as usual, gave talks on the topic Bootstrap Your Firefox OS Development. There was also a class on Privacy and Security on the Web by Rara, and a class on How to Contribute by Fauzan.

Maker Party with Fauzan and Fadhil
Discussion at the Maker Party
Maker Party group photo
Bootstrap Your Firefox OS Development with Arief
SuMo Sprint with Rizki Dwi Kelimutu
Privacy and Security on the Web with Rara
Privacy class group photo

Other than the parallel classes that were mentioned, there was also a Mentor Meetup. During this meetup, the participants of WikuFest were invited to approach any speakers and started a discussion on a topic they liked.

Mentor meetup with Mozilla Indonesia

The festivities of WikuFest did not end with the classes. The process of sharing and learning remain ongoing even after the festival had wrapped up. See you later on the next WikuFest!

Photos of the event can be accessed via Flickr.

Weekly Photo Challenge: Serenity

Serenity (noun): The state of being calm, peaceful, and untroubled. If you live in a big city, daily routines may bring you to a boredom. Once in a while, you have to get our from the routines, and getaway. And these getaway, usually seek for serenity.

Actually, being calm and peaceful is also different to each person. Some people loves to travel into another bustling city, some people just wanna stop and enjoy the calmness of the nature.

When I travel to Kyoto, I often see japanese rock gardens around. We usually know these gardens as “zen garden”. The garden is so peaceful and you can feel the time will pass so slow. Try to sit near one of the gardens, and feel the moment.

Zen Garden at Eikando Zenrin-ji
Zen Garden at Eikando Zenrin-ji. March 2014

The Japanese rock garden (karesansui) or “dry landscape” garden, often called a zen garden, creates a miniature stylized landscape through carefully composed arrangements of rocks, water features, moss, pruned trees and bushes, and uses gravel or sand that is raked to represent ripples in water.

They were intended to imitate the intimate essence of nature, not its actual appearance, and to serve an aid to meditation about the true meaning of life.

Visiting a zen garden, always made me feel at peace.

In response to The Daily Post’s weekly photo challenge: “Serenity.”

Kakigori

In response to The Daily Post’s writing prompt: “A Moment in Time.”

Kakigori is a Japanese shaved ice dessert flavored with syrup and condensed milk. Popular flavors include strawberry, cherry, lemon, green tea, grape, melon, “Blue Hawaii,” sweet plum, and colorless syrup. To sweeten kakig?ri, condensed milk is often poured on top of it. It is not like a snow cone: It has a much smoother fluffier ice consistency, much like fresh fallen snow, and a spoon is almost always used to eat it.

IMG_20150118_213638~2

Picture above is “Boo!!! Kakigori” with matcha syrup and matcha ice cream. That’s why it is green. But the ears are made from strawberries. How cute! <3 They have it in many flavors: strawberry, chocolate, vanilla, matcha, ogura, black sesame. I choose matcha (green tea) because I love that flavor so much! So the green shaved ice dessert with a bear shape, came to my table, ready to serve. Below those shaved ice, there were some egg puddings lying there, waiting to be found and tasted. Sweet, but not extremely sweet :) I wanna go there again, someday. Prepare for the long queue line. Waiting time approx. 15-30 minutes :D Location: SumoBoo – Kota Kasablanka, Jakarta.